Do košického Collossea prídu svetové muzikantské esá

KOŠICE – The Winery Dogs vyrazili do sveta po sedemročnej pauze a v rámci svojho veľkého turné, ktoré okrem Európy zahŕňa i Japonsko, sú pripravení zabaviť aj svojich fanúšikov v Košiciach. Do kultového klubu Collosseum prichádza trio Billy Sheehan, Mike Portnoy a Richie Kotzen s ich tretím albumom pomenovaným jednoducho III, ktorý vyšiel 3. februára tohto roku.

304839987_10160939201666535_6813707128358386230_n

Album III si The Winery Dogs produkovali sami a mixoval ho ich dlhoročný spolupracovník Jay Ruston. „Chceli sme priniesť ľuďom autentický poslucháčsky zážitok,“ komentuje novinku gitarista Richie Kotzen. „Našu hudbu vytvárajú skutoční ľudia hrajúci na skutočných nástrojoch a komponujeme spoločne v jednej miestnosti. Nie je na nej nič umelé,“ dodáva basák Billy Sheehan. „Chcel by som, aby naši poslucháči pocítili eufóriu, ktorú prežívame my pri spoločnom hraní. Skladby The Winery Dogs sú snímky života a toho, ako ho prežívame. Naša hudba odráža to, čo je pre nás dôležité, a čo nie,“ vraví Mike Portnoy.

„Sila tejto kapely je predovšetkým v piesňach a až potom prichádza na rad muzikantstvo, ktoré je, samozrejme, dôležité. To, čo robí The Winery Dogs takými osobitými, je, že každá z týchto piesní je zapamätateľná, chytľavá a melodická, ale zároveň k tomu máte ten skvelý muzikantský kumšt zastúpený všetkými tromi nástrojmi a spevom. Je to ako cirkus s tromi kruhmi. Nezáleží na tom, na ktorý z nich sa v danom momente sústredíte, alebo ktorý počúvate, ale v každom momente to bude stáť za to.“

Členov tejto superskupiny netreba nejako extra predstavovať, ale pre istotu, ak by náhodou niekto nevedel, tak sa pozrime, kto je kto:

Bubeník Mike Portnoy je absolventom hudobnej univerzity Berklee College of Music, kde sa počas štúdia zoznámil s basgitaristom Johnom Myungom a gitaristom Johnom Petruccim. Založili skupinu Majesty, ktorá bola neskôr premenovaná na Dream Theater a stala sa celosvetovým pojmom, jednou z najväčších progressive metal kapiel na svete. 

Druhým pánom z Winery Dogs je gitarista a spevák Richie Kotzen. Tento virtuózny päťdesiatnik s bohatou diskografiou oživil svojou gitarou glamrockový Poison, Mr. Big, Forty Deuce či spoločný projekt s gitaristom Iron Maiden Adrianom Smithom. V nedeľu v sa v Colle neobjaví prvýkrát, premiéru tu mal ešte v júli 2018. Richie má aj svoju značku gitary, jeho Kotzen Telecaster bol opakovane najlepšie predávaný model gitary značky Fender Japan.

Do tretice tu máme basáka Billy Sheehana, sedemdesiatnika, ktorý ako málokto ovplyvnil hru na tomto nástroji. Okrem toho, že v Mr. Big hrával s kolegom Kotzenom, hral kedysi napríklad v kapelách UFO, Talas, v skupine Davida Lee Rotha (ex Van Halen), alebo s takými gitarovými mágmi ako Joe Satriani, Tony MacAlpine či Steve Vai. V súčasnosti okrem Winery Dogs ešte stíha aj ďalšiu megakapelu Sons of Apollo, kde za bicími sedí jeho terajší Winnery kolega Mike Portnoy.

Trio právom označované ako svetová supergroup zavíta do Collossea už v nedeľu, 22. 10. 2023.